mengidam ikan terubuk bakar......

semalam..balik rumah mama..banyak juga agenda semalam..dr kul 11.00pagi dah kuar ke bazar buluh kubu..mama dan sis in law mau shoppim tudung katanya..buat rayala tuw..hehe.aku bawa aje, aku tak membeli pun sb dah berlambak sgt tudung aku..spt biasa membeli tudung bawal di kedai member aku since skolah men.dh jd regular customer die pun..then aku ke kedai emas..hahaa..buat ape ke kedai emas?..takkan nak beraya pun kena beli jewellery baru..Eh, takla..beli bersebab..duet hantaran yang aku dapat tu buat pegi beli bende alah tu..dah menjadi satu kemestian bg orang2 kelantan..yelah...atleast ada juga satu sentimental value yg sgt berharga dengan duet hantaran dari suami tersayang.....pusing pny pusing..dengan jalan yg agak sesak juga..sampai ke rumah pun dh hampir kul 4 ptg..huhu..tersgtla penat..sb aku yg jd driver..oke bab yang paling sonok sebab apa yang aku nak makan die masak.paling seronok.sebab mengidam nak makan terubuk bakar tercapai..siap mama tapaukan ikan terubuk bakar buat aku bersahur pagi tadi.yela..lama dh tak rasa mama aku masak..memangla sodap hingga menjilat jari..ditambah pula semalam, juadah amatlah sodap dan istimewa.........kari ikan bawal + kerabu mangga + daging bakar cicah kicap pedas + dan juga ikan terubuk bakar sumbat serai...lagi-lagi pula ada cucur udang kegemaran kami sekeluarga..berselera betuii aku makan semalam. ;)
aktiviti last semalam.berterawih di rumah bersama keluarga semalam..my bro yg menjadi imam,kami semua mcm x larat nk kuar ke masjid..except my dad je yg tak join sama..sb die kuar solat terawih di masjid..apepun hajat nk makan ikan terubuk dah terlaksana okeh!!MISI BERJAYA..hehe..
2

bilala alahan ni nak berakhir?


saya sekarang di minggu yang ke-13.kini sudah hampir 3bulan 1minggu.alahan masih berterusan seperti biasa.kekadang agak "STRESS"..setiap pagi selepas mandi tekak pasti berasa loya, terasa nak muntah..dan yang paling sy tak tahan...masuk shj waktu senja, sy mula penat badan, after berbuka mesti jugak nak muntah..mmg tak larat nk kemana skang nie.berjalan sket mulala lenguh2 kaki ..terasa nak pitam & mau duduk saja.kekadang gagahkan kaki juga ke bazar ramadhan..smp ada suatu hari sy termuntah kat tempat parking kete.
aduh,..solat pun adakalanya sy solat duduk je,sb tak tahan lenguhnye berdiri..mmg terseksa rasanya ditambah dengan pening kepala yang selalu menjadi-jadi.bilakah fasa alahan ni nak berakhir..??dugaan mengandung ini sangat hebat..bukan senang nak menjadi seorang ibu..patutla pepatah mengatakan "syurga dibawah telapak kaki ibu".bukannya bapa ye,,,jadi jangan sesekali mendurhakai ibu kite..
1

mommy to be...........

bakal ibu yang tak lama lagi ganjil berumur 25thn.isk tak suker.mcm dh tua sgt aku neyh.oohhhh!takpela 25th baru kan bukannya 52thn..huhu.apa kene mengena dengan 2 foto minah kat bwh nie?takdek sajek jek gatai nk mengupload..sebab belek2 foto yang di amik ketika preggy.menampakkan aku mcm dh nak tua.oHHHHH!sangat tidak suke oke!;)

6

cuti & beskut raya..

oke.cuti raya utk tahun nie dh approved. sgt happy oke.memandangkan last year aku tak amk cuti raya ,so tahun nie kire membls dendam sket.haha.aku start cuti bermula 18 sept...dan di jangka masuk balik keje pada 27 sept 2009.lama giler kan?beraya sakan la tahun nie..huhu.sonok sgt sb 1st time raya bersama hubby tersyg.sonok jgk sb syawal tahun ni aku dh berbadan 2.heeeeeeee.berbalik pada beskut raya,aku dah order utk beberapa jenis..yela nk buat beskut..mmg tak terbuat ++ aku mmg tak pandai wat beskut.hooho.okeh..pict-picta ditunjukkan adalah merujuk kpd beskut2 yg telah aku order. cam sedap jek..harap2 sedap oke.opps..balang beskut jek yg takder lg.
shoppim raya bler nak bemula?







ps/ kwn-kwn silalah datang beraya di rumah saya ye ;)
2

cik & puan.........


kiri ke kanan : dh jd bini orang, bakal mak budak, bakal menjadi puan..yang last sekali tu, bler nak kawennya??


time berbuka puasa taun lepas..masa nieh aku masih bujang lg dengan erti kata lain 'solo'..heee..dok belek2 punya gambar lelama.tertgk gambar time berbuka puasa last year..dalam berempat tuw..dua dh kawen pada jun 2009..same date lak tuw ;p si gadis berbaju merah bakal menamatkan zaman bujangnya lps raya nanti.yang musykilll...cik bertudung biru tu?bler nak langsungnya..tak sabar aku nk merasa nasi minyak besties aku.cik sara nie.yela..nasi minyak aku sendiri aku tak sempat rasa hari itu.hahaa..apa yang pasti..tetamu2 ku sume melantak kekenyangan.sodap kata dowang...

4

sebelum & selepas

Welcome Ramadhan

The month that i've been waiting for.
Kali ni, my Ramadhan will insyaalah be more bermakna because aku akan laluinya with my dear hubby....tapi it'll be a bit extra routine work for me.....

Ramadhan 2008 and before :

1. Bangun sahur pukul 5.00am (terang-terang tunggu mama kejutkan)

2. Bersahur dengan nasi..seronokla sebab mama masak& hidangkan..huuhu

3.Bleh balik keje dekat nak berbuka tanpa kena fikir nak makan apa sebab semua mama dah prepare & masak...

4. Tak payah susah-susah and nak penat-penat kemas umah sb aku memang pemalas pun dulu-dulu..

Senangnya Ramadhan aku dulu2.....

Ramadhan 2009

1. Pukul 4.40 a.m dah bangun dah..

2. Kena panaskan lauk and nasi for my dear hubby

3. Kena bangun awal dari en.hubby

4. Kena kemas umah, iron baju aku, iron baju dia..sume2 la nak kene urus

5. Balik keje.Kena masak nasi untuk berbuka or beli apa yang patut..

6. Kena balik umah mama & mentua untuk berbuka bersama....(sistem giliran)

Betapa extranya routine baru aku sekarang ni....but i'm happy to do so....that is why this Ramadhan tahun ini sangat bermakna sangat bagi aku....
2

TWIN BABY...


Kira-kira satu daripada 80 kehamilan menghasilkan anak kembar. Jika keluarga anda mempunyai anak kembar, maka peluang anda untuk mendapat anak kembar juga adalah tinggi. Kembar fraternal terjadi apabila dua telur berasingan disenyawakan oleh dua sperma yang berasingan. Kembar fraternal adalah tiga kali lebih biasa daripada kembar seiras.

Setiap anak kembar mempunyai plasentanya sendiri, sama ada mempunyai jantina yang sama atau tidak, serta tidak serupa seperti adik-beradik yang lain. Kembar seiras terhasil apabila telur disenyawakan dan membahagi kepada dua bahagian yang berasingan. Setiap bahagian berkembang menjadi bayi yang seiras. Anak kembar ini berkongsi satu plasenta, sama jantina dan mempunyai ciri fizikal dan genetik yang sama.
9

puasa semasa kehamilan..

Puasa Selama Kehamilan? Bolehkah? Ini menjadi salah satu pertanyaan yang sering menjelang Bulan Puasa Rhamadan. Jadi bolehkah puasa selama anda hamil? Kapan seorang Ibu hamil sebaiknya menghentikan puasanya.

Saran yang dapat kami berikan bagi Ibu hamil yang berpuasa:

Ya, Seorang wanita hamil tetap dapat berpuasa selama kehamilannya, asalkan Ibu Hamil sanggup memenuhi asupan gizi dan kalori yang diperlukan selama kehamilannya ini untuk perkembangan dan pertumbuhan bayinya.

Selama berpuasa asupan gizi dan kalori tetap dibuat sama dengan saat tidak berpuasa, yaitu gizi seimbang dengan komposisi 50 % karbohidrat, 30 % protein, dan 10-20 % lemak. Hanya waktunya yang dipindah, semua asupan dipenuhi pada saat sahur, berbuka puasa dan waktu antara berbuka - sahur.

Selama hamil, asupan kalori sangat diperlukan sebagai nutrisi untuk perkembangan dan pertumbuhan bayi dalam kandungan. Jadi bagi ibu hamil, sebaiknya lebih memperhatikan asupan makanan yang dimakan saat sahur, berbuka puasa dan waktu antara berbuka - sahur.

Dan sebaiknya Ibu hamil memutuskan puasanya bila,:

> Ibu hamil muda dengan morning sickness atau mual-muntah saat kehamilannya.

> Ibu hamil dengan komplikasi lain atau Ibu hamil yang kehamilannya bermasalah, seperti Ibu hamil dengan tekanan darah tinggi, atau kencing manis, atau gangguan pencernaan dll.

> Percayalah terhadap isyarat tubuh anda, bila anda merasa sangat lelah dan tidak dapat melanjutkkan puasa, pusing, gemetar, mual, dan demam ( ini adalah gejala berkurangnya kadar gula dalam darah anda(hipoglikemia)); dan menyadari bahwa asupan kalori makanan untuk kehamilan anda tak mencukupi, maka Ibu hamil sebaiknya memutuskan yang terbaik untuk dirinya dan juga bayi dalam kandungannya. Memaksakan berpuasa hanya akan mengganggu perkembangan janin.

petikan : www.infoibu.com
________________________________________________

syukur ..alhamdulillah..dengan jayanya saya dapat habiskan puasa saya semalam.walaupun selepas kekenyangan berbuka puasa..sy muntahkan balik makanan2 tu sume..maybe sebab bersahur dgn kurma..saya dapat bertahan smpla waktu berbuka puasa.
betapa risau..kerana sebelum ini saya memang mudah cepat lapar..kekadang di dalam tidur pun, perut saya boleh berbunyi...& selalu muntah di waktu petang..maklumla..tambahan pula ada 2 baby kat dalam.masing3 berebut makanan agaknye.
heeeee.mudahan sy dapat teruskan puasa sy hr ini ;)
7

Happy Coming Fasting Month

To all muslim throughout the world and especially Malaysia happy fasting month...The month that Allah s.w.t dedicated ramadhan for HIS servant that is us.....This is a special month for us where Allah s.w.t will give a gift for whom who
4

1st appoinment.........

hari ini merupakan 1st appoinment kat klinik o&g so.hari ini jugak saya telah buat kad merahdan juga ujian air kencing,tekanan darah, ultrasound sume dh dibuat.nek sengal lengan dibuatnye..sb dh lama tak kene inject nieh.mengikut apa yang dibincang2 oleh doc td, edd bertarikh 03.03.2010 08-03.2010..lebih kurang mcm tuwla.lepas tu plak..doc bgtau yang saya nie mengandung 2 uri/plasenta 2 sarung....kini, saya diminggu ke 11 hari ke 6.dah nak masuk 12 minggu pun..perut jek yg still tak nampak2 lg.hehe.;)so pict-pict kat bawah nie.pict yang latest punya baru jek di ambil..dh besar pun twin saya.;)




22

just need a new handphone





I just lost my Nokia handphone last 2 months..hrmm. Maybe it's a reminder for me to take care of my things better (lesson learned). And now i want a new handphone!Hmm...still considering which model to buy. Gonna save some money first before buying.or anyone kind enough to buy me one? =P
7

e v e n t

macam banyak pula event minggu..
saya harap, saya dapat pergi kat semua jemputan yang telah diundang..
----------------------
Khamis
8.00mlm - Majlis Hari Lahir anak saudara Dania

Jumaat
8.30pg - En. hubby punya cousin buat majlis sembahyang hajat sempena 7 bulan dah die hamil

Sabtu
Majlis berbuka puasa bersama my family... (request minta mama saya masak)..huuhu..
hrp sgt kesihatan saya bertambah oke di bulan Ramadhan ini....
3

one word - bertahan

b e r t a h a n

x sabar menanti pukul 5.00ptg
siyes..memang tak larat sangat ni..
berjalan pun rasa nk pitam.
pening kepala.nak muntah.semua ada..
sabar lyna sabar...
perlu bertahan...
5 minit lagi dah.....
ok lah out dulu
0

week 11- just plum cute...



And how's mom doing? If you’re still enduring the joys of morning sickness, it should finally be subsiding to the point of non-existence by the end of this week. The growing placenta combined with your little one’s developing pituitary gland have given you a break on hormone production, so now your can focus on Think about it, if it’s not good for you, then it won’t do any good for your developing baby. If you’re finding that you’re still hungry after dinner, don’t simply default to having extra ice cream for dessert the fact you’re about to enter the second trimester of pregnancy, which can be most aptly characterized by lots of growth for both you and your little uterus-tenant.

At this point you should be making a conscious effort to gradually increase your consumption of healthy, vitamin-rich food, but remember: THIS DOES NOT MEAN LIFE IS NOW AN OPEN BUFFET. Think about it, if it’s not good for you, then it won’t do any good for your developing baby. If you’re finding that you’re still hungry after dinner, don’t simply default to having extra ice cream for dessert. Have a second helping of vegetables and fish, or whole grain bread with jam. Good nutrition is absolutely vital for your baby's brain and body development.

Additionally, make sure you’re taking “me-time” to center yourself and focus on your body’s interactions with your baby: listen to relaxing or inspiring music, read good books, think happy thoughts, you know, all the mentally stimulating stuff that puts you in a good mood and makes your pregnancy feel like a positive experience. In other words, watching international news isn't recommended. The better you treat your body and emotions now, the healthier and happier your child will be once “they’re on the outside.”
0

Alahan Teruk

bermacam-macam alahan saya sepanjang hamil hampir 10minggu ni.
saya pasti bagi semua orang yang mengandung,, akan merasai dan mengalami pengalaman yang sama.sama ada alahan yang dihadapi sama atau tak..
teruk ataupun tidak bergantung pada diri individu tersebut...
berikut merupakan alahan-alahan yang saya alami sepanjang tempoh kehamilan ini..
mudahan masuk trimester ke 2....sy dh mula oke.
dan boleh menjalani kehidupan normal seperti biasa.... ;)


ALAHAN SAYA

1) tak boleh bau orang memasak..walaupun dok beratus meter jauhnye.
2) tak boleh masuk dapur,berdiri dpn sinki walhal membuka peti ais..(oh sgt meloyakan)
3) alah pada mandian yg sy selalu sy gunakan iaitu berjenis bauan "appricot" -menjemukan
4) tak boleh makan menjelang waktu petang,pasti saya akan muntahkan balik makanan tersebut
5) menjelang petang hingga ke lewat malam, saya mula mengalami pening kepala yg amat sgt..
6) saya tidak boleh menghidu perfume yang bau nya sama tiap-tiap hari. pelik bukan??
7) tak boleh minum susu...walaupun terpaksa memicit hidung ketika minum..pasti saya akan kuarkan balik selepas itu...


adeh.itulah perkara-perkara yang terpaksa saya lalui buat masa ini ;(
5

award



sy dpt award dari akudiadanlagu1.blogspot.com
..walaupun blog tak sehangat orang lain.
btw,,thanxs anak laut sudi menjadi follower sy
;)
1

bulat-bulat dan membulat




pipi dah mula membulat..
juga perut sudah mula sedikit membuncit..
saya perlu bersedia menghadapi fasa perubahan size fizikal yang bakal berlaku tidak lama lagi.
uh...pasti risau..yang paling merisaukan bab2 berat badan ni.
;[
4

^_^

bangun aje dr tidur,rase tidak sehat badan.
pening kepala.+nk muntah
sakit2 badan......sume ada.
tetap gagahi juga datang ke ofis.
tapi..siyes memang rasa tak larat giler.
sebentar lagi mau ke klinik.
maybe nk amk (m.c) hari ini..
................
off dulu
5

mana nak carik....

susah jgk nk cr perabot @ kelengkapan rumah yang agak murah di kelantan..
kalo ader pun.jns stok2 yg dh lama dan jugak tak lawa.
sy ada usya cavenzi pny web
oh..tersangatla murah brg-brg nye
namun sayang,
cavenzi cam takder jek kt kelantan.
pict below..adalah kelengkapan-kelengkapan rumah dr cavenzi..
tersangatla berpatutan juga lawa..


RM 1,199.OO

RM 799.00

RM 149.00

RM299.00

mana nak carik nieh kat kota bharu....
pliss..saya nak jugak....
10

im in 9weeks 4 day

3

happy burday hubby



TO MY BELOVED HUBBY,
04081981 -04082009
HAPPY BIRTHDAY..SWEETH 28th ;)
A BIRTHDAY WISH
FROM YOUR BABY GIRL
REMINDING YOU
THAT YOU ARE HER WORLD.

WANTING YOU HERE
WISHING YOU WERE NEAR
SO I CAN HOLD YOU IN MY ARMS
AND HAVING YOU ALL NIGHT LONG.

AS I CLOSE MY EYES AND MAKE THIS WISH
THERE’S NOTHING MORE THAT I CAN MISS
THAN THE TOUCH OF YOUR LOVE
AND THE SWEET TASTE OF YOUR LIPS
AS YOU PULL ME CLOSE
TO EMBRACE YOUR KISS.

FROM YOUR HONEY.
THANK YOU FOR BEING THERE FOR ME
0

ESOK 4 OGOS 2009

04081981

esok..hubby punya burday
genapla die 28thn pada tahun 2009 ini..
ehehe.dh tua pun hubby aku.opps.
SUPRISE?
__________________
tataula nk wat kejutan apa esk hari
memandangkan esok adalah hari bekerja
di tambah pula pada waktu malam...
die pulak ke kelas.
hurmm..
terpaksa la bagi dulu hadiah
...akan di celebrate pada hari minggu la kott.
jgn mare ye en.hubby ;p
4

al-fatihah to my......

Al-fatihah to my grandma.
She passed away rabu lalu pada pukul 09.30pg..
Mudahan roh nya di cucuri rahmat.....
dan ditempatkab dikalangan orang-orang yang soleh.
Amin-
2
Back to Top