Salam Alls,
I nie jenis tak boleh berbelogwalking, sekali mula dah berbelogwalking kat belog owang lain mulalah sampai lupa nak hupdate entry sendiri.last-last dok terperam lama dalam draf.Apa tidaknya setiap kali online, niat tu ada nak update blog tapi bila asyik dok bukak belog owang tu, belog owang nie tambah-tambah lagi jamu dengan tutorial bagai..terus jadi pelupa!!
Gigih dok godek belog orang, blog sendiri tak bergerak-gerak dengan entry baru,hahah ;p jangan mare ya!
Nie cerita lebih kurang 2 hari 2 mlm yang lepas, sebelum cerita ni dok terperam lebih lama dalam draft, lebih baik i update pasal ni k..
Apa itu Chim Chum??
Sebenarnya aku nak cerita pasal 'chim chum'..korang pernah dengar tak?Haa,, kalau orang-orang di Kelantan semua sure dah tau tau kan..Kalau tatau mai nak sekeh kepala..hihihi ;p macam mana boley tatau.Chim chum ni agak tersohor di Kelantan........Siapa nak rasa bolehla berkunjung di FOOD VILLAGE Jalan Pengkalan Chepa laluan nak ke airport..
Baiklah,kalau u'olls pernah makan steamboat, mungkin akan menanggap ini adalah makanan yang sama. Tapi menurut pemilik restoran ini ia sama dengan steamboat tapi tak serupa. Chim Chum nie merupakan menu dari Thailand. Konsepnya sama jek dengan steamboat..U'olls hanya perlu masak sendiri diatas dapur yang disediakan.
Cara memasak Chim Chum?
U'olls perlu memilih bahan-bahan (ala-ala Yong Tau Foo) yang ingin dimasak, sementara bekas berkuah khas disediakan. Pengunjung perlu meletak sendiri bahan-bahan tadi ke dalam tempat khas seolah-olah memanggang. Setelah masak, ia boleh di makan bersama sos pedas atau sos cili manis, selain itu, hidangan lain seperti nasi goreng, magee,som tam & macam-macam lagilah...
FYI, dapur die very d klassik gituw, kat bawah dapur tu ada bara api sebab die bakar menggunakan arang.So bab2 membakar menye'steam' nie adalah tugas kiter sendiri..Maksudnye self service..Amik lauk pauk sendiri & bakar pun sendiri.
U'olls leh tengok kat tengah-tengah tu kiter boleh letak ayam,daging, lepas tu macam sayur-sayuran,bebola ayam leh rendam dalam kuah sup yang tengah panas mengelegak tuww ;D (tengokla sendiri ek,.berbelit-belit ayat i nak explain bagi u'olls semua paham)hihihihi ;p
Tu diaaaaaaaaaaaaaaaa,,,Mr.Hubby kusyuk melayan chim chum nampaknyer??Gambar owner belog nie mana??Sudah-sudahla tuw asyik nak menginterpramekan muka sendiri jek.isk.isk..Kasi can Mr.Hubby plak.
Antara lauk-pauk & sayur-sayuran seperti kulat puteh, cendawan hitam,udang, sotong, ayam & daging black papper & macam-macam lagilah lauk yang ada.Menu-menu lain pun ada u ;D Harganya pula tidak terlalu mahal kalau tak silap lebih kurang RM18/person..Tambahla lauk banyak mana pun harga tetap nett!
Jika u'olls datang bercuti kat Kelantan, jangan lupa okay untuk singgah dan berhenti menjamu selera menikmati hidangan yang dipanggil "Chim Chum" yang terletak di Pengkalan Chepa. Jika anda dari Kota Bahru menuju ke Lapangan Terbang Pengkalan Chepa, restoran ini berada di sebelah kiri anda.