Apa itu FaceBlog???

Apa itu FaceBlog???




TUJUAN FACEBLOG DIWUJUD IALAH ATAS DASAR UNTUK MENGUMPUL DAN MEMBINA SATU KOMUNITI BLOGGER KHUSUSNYA DI SELURUH MALAYSIA DAN DUNIA AMNYA. MARILAH KITA BERSATU DAN BERKERJASAMA DALAM MEMBANTU RAKAN-RAKAN BLOGGER KITA DI SELURUH MALAYSIA. SEPERTI FACEBOOK, KAMI JUGA MEMPUNYAI TUJUAN YANG SAMA IAITU MENJALINKAN HUBUNGAN YANG LEBIH ERAT ANTARA PARA BLOGGER DI SELURUH MALAYSIA SELARAS DENGAN TEMA YANG KAMI GUNAKAN IAITU SEAKAN-AKAN TEMAFACEBOOK. SERTAILAH KAMI DAN BERSAMA KITA MEMERIAHKAN DUNIA BLOG MALAYSIA.TERIMA KASIH ;)


Tema faceblog nie nak lebih kurang sama macam facebook kan.hihii..So, apa tunggu lagi....Cecepatla pergi join Faceblog ;) Seharusnya i tak lepaskan peluang untuk join So,u'olls bila lagi???Nak join Faceblog nie seharusnya lah mempunyai belog ;) lepas tu u'olls follow jekla step moderator tuw kasik.Senang jek pun caranya..

9

What do you think?

nothing ;p

Ask me anything :)

4

Kerabu Sotong - dari dapur Mrs. Lynna

Salam Maulidur Rasul semua,,


Macam biasa i neyh suka masak untuk my hubby kalau ada kelapangan..Cume time tak sempat & kepenatan, memang tapau jekla makanan kat mana-mana kedai..Okay semalam dulu, i ada masak my fav hubby punyer menu,, kalau time pergi makan kat luar mesti my hubby nak order khailan ikan masin, i plak kalau makan kat luar tak order kerabu sotong Siam memang tak sah.So, i nak share 2 menu yang i dah masak..Bila masak kat rumah, lagi puas sebenarnya sebab dapat makan banyak..hihihih ;p



1. Khailan Ikan Masin


Menu neyh, i bid ramai yang dah tau kan cara nak membuatnya..So, i skip jekla ek untuk resipi ini.Sure u'olls semua dah pandai kan nak masak khailan ikan masin yang paling senang ini


2. Kerabu Sotong Siam

Yang nieh,,, i ada upload semua menu yang i masak kat my fb..So tak sangka plak, ramai sangat my friendlist kat fb yang request mintak i sharedkan resipinya ..Baiklah u olls sekalian leh tengok resipi & cara membuatnya seperti di bawah...



RESIPI KERABU SOTONG SIAM

Bahan-bahan yang diperlukan -';

6 ekor sotong size sederhana (di rebus tidak terlalu lama)
4 batang serai di potong halus
2 biji tomato di potong dadu
beberapa kacang panjang dipotong halus
8biji cili api merah & hijau
3 sudu sos ikan(nampla)
2 biji asam limau nipis
daun saderi (jika mahu)
garam gula sebagai pahan perisa

Cara Membuatnya -:

1. Sotong yang telah di rebus tadi masukkan dalam mangkuk gaulkan dengan sos nampla..

2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan di atas..

3. Perahkan asam limau ke atas bahan-bahan tadi..Gaul rata bersama garam dan juga gula..

4. Akhir sekali boleh dihias bersama daun saderi jika mahu..

Tu jek,, simple jek kan..Selamat mencuba ;)
17

Cerita Nuffnang

Salam Alls,, ^_______^


Rezeki yang tidak terhingga, syukur Alhamdulillah ;) Hari ini kasi update dengan Nuffnang punya cerita



Alaaa, nipun nak tunjuk ker.Hihihi, ;p Owang lain dapat manyak lagi takder nak kecoh-kecoh pun kan..Takper saja saya nak sharing & rasa berpuas hati sangat dah, sebab belog saya bukanlah famos amos sangat pun jikalau nak dibandingkan dengan blog-blog lain.Yelah owang lain baru 4,5bulan berbelog followers dah smp 6000++..Saya ni yang dah bertahun-tahun berblogging,, purata followers berapa kerat lah sangat.Apepun tq so much sebab masih ada yang sudi nak follow my belog ;)Maybe dengan bilangan visitors agak ramai kebelakangan ini ,yang selalu kuar masuk dalam Kisahlynna.blogspot.com agaknya ler membuatkan Nuffnang tak segan silu landingkan macam-macam advertisement dekat sini.Hihihi..

A millions tq to Nuffnang sebab sudi bagi ganjaran dekat saya ;p Tq,Tq,Tq ;)Selama dok bergelumang dengan dunia belog nie macam tak pernah plak terfikir nak dapat earning sebegini banyak..Amount dari Nuffnang kat atas sana tue dah cukup banyak bagi orang-orang kebanyakan macam saya.Dapat shopping saving untuk membeli keperluan rumah baru pun best jugak kan.harharharr ;p

Last but not least, to all my lovely bloggers,silent reader,loyal reader terima kasih banyak-banyak atas kesudian korang semua untuk meluangkan masa baca apa jua entry yang tersedia di dalam my belog..Tq jugak subab korang sudi nak click-click apa jua iklan yang di 'displayed' kat my belog,tanpa paksaan dari saya okayh..;) saya tak pernah paksa sapa-sapa nak click iklan yang terpampang dekat my belog waima husband sendiri sebabnye AWAS!!perbuatan mengclick iklan sendiri & akan dilabel sebagai 'Fraud Click'..

My Tips untuk korang semua : makesure jangan sengaja klik berkali-kali pada iklan kita, itu dah kira berpotensi untuk dilabel sebagai fraud klik. & harus diingat,, trafik yang tinggi tidak juga menjamin iklan nuffnang akan terpapar di belog anda.

Next entry saya kasi sikit tips-tips pasal Nuffnang nie..

p/s : Jangan terlalu ghairah untuk mengejar trafik supaya iklan nuffnang masyukkk .;)

26

sambungaN : SILA NANTIKAN ENTRY INI

Hai, u olls masih ingat lagi tak dengan my previous entry Sila Nantikan Entry Ini ;)
MestI u'olls bajet i dah lupa nak update entry sambungan nie kan..Hiihihi ;p Dont' worry,I tak lupa keyh ;p Cuma i memang tak sempat nak mengadap belog selalu sebab faham-fahamlah kan..Since my little twin dah 1years macam-macam benda diaowang nak explore.Haruslah i kene meninjau & mengawasi setiap kali mereka dok bermain-main..


Okay berbalik pada entry lepas,, apalah yang suprises sangatnya kan???I kasi sambungan kat entry nie ;)

Takderlah sebenarnya i jadi model untuk Amy's Touch Makeover Workshop 3minggu yang lepas..I suka gila beb bila tetiba Amy call i tanya nak tak jadi model untuk class die,, theme 'Arab' punyer makeup..Die cakap die pilih i sebab muka i ala-ala Arab gtuw..eh yekerr??I sendiri pun tak perasan ..hahaha.chett!poyor.Hihhii..Takper atleast ada gak sipi-sipi & memang ada keturunan nenek moyang i yang berasal dari Arab sana..Tak percaya ke anonymous?Tak caya tanya my mum. ;p

Tak silap 1month sebelum Amy nak buat workshop, die ada call i la sama ada nak tak jadi model untuk kelas die & die ada cakapla bila tarikhnya &sekian.sekian... Bila dah check the date tuw,,memang i available sangatlah dan tanpa melengahkan masa,, I cakap okay sebab die punya kelas pun takderlah lama sangat...Start jam 11-3. pm jek.So,, sempatlah i tinggalkan kejap my little twin kat rumah my parent in law ;p

Amy's Touch nie sesapa yang tinggal di Kelantan, die merupakan antara MUA yang agak famous juga..Sesiapa yang nak kawen, perlu cepat-cepat booking..Atleast 06month earlier..Macam I hari tu,, 6bulan before kawen i dah book Amy siap-siap untuk kesemua majlis.My engagament punyer makeup pun Amy yang menjadi My MUA..Apa yang I tahu, rata-rata brides yang guna khidmat Amy memang berpuas hati lahh dengan die punyer makeup.. ;)

Ganjaran yang I dapat pada hari itu ialah...Amy nak menaja makeup i sekiranya i nak pergi apa-apa event selepas ini..Sebelum neyh i bayar okay kalau nak guna khidmat makeup Amy..huuhuh..;p

So u olls yang kat sekitar Kelantan nie, kalau nak join kelas makeup Amytouch cepat-cepat booking dengan die yer,.Setiap kali kelas,, makeup memang tak sama yer..I mean bermacam-macam jenis solekan yang Amy's Touch buat...Tak sia-sia join kelas die selama 2 hari, sebab banyak input yang masyuk ;)I neyh yang dari langsung tatau basic makeup, now dah terror la bab2 basic makeup..Chewaahh..heheh ;p Lepas nie i nak try buat experiment kat muka kawan-kawan i..Siapla korang ek..jadi mangsa solekanku.Sesiapa yang nak suruh i nak touch up kan main-main(testin makeup)..Calling-calling la ek ..hiihihhi ;p


Untuk entry kali ini,,i upload sekeping 2 dulu ek untuk tatapan bloggers yang disayangi sekalian..huhu..ada 3photographer pada hari itu,, ;) Tatau nak upload yang mana 1.terlalu banyak ;p.last-last upload jekla dulu ek sekeping..




Next Entry
, i akan upload solekan-solekan from My Mua start dari majlis pertunangan i, akad nikah,resepsi dan juga majlis menghantar menantu..Stay tuned!
27

bbq-ing with Mr.Hubby

\ Morning Alls,,

Selamat berhari minggu.....haa jangan ada yang masih tak bangun lagi tidur yerr..jam dah menunjukkan angka 9.......Bangun lewat, bak kata mama saya 'rezeki susah nak masuk'..hehehe ;p & satu lagi muka tu hilang serinya bila bangun lewat...hiihihh..ok skip bab membobel kat sini..

Just nak menempek momento semalam kat my belog, semalam i berbbq-ing with Mr.Hubby, kebetulan our little twin dah tidur awal,,maka mudah dan senanglah untuk kami berbbq-ing semalam..huuhuhh ;p berdua jek??Yerr,,berdua lebih baik kan..hihiihhi ;p

Layan gambar ;p




Susah nak dapat tau air asam buatan Mrs. Lynna neyh ;p



Alamak baru perasaan sebenarnya takder gambar kami berdua sedang berbbq maklumla saper yang nak jadik tukang amik gambar..hehhe.nak self snapping payah sebab pakai Dslr yang besar gedabak tuw.!Layankan jekla ek gambar-gambar kat atas tuw,yang pasti semuanya sodap belaka!;)
6

Sekitar Majlis 1st Danial Birthday Party

Salam Alls ^____________^,,

Mowning semua ;)
Baiklah hari ini baru ada sedikit masa untuk sesi memuatnaik antara gambar-gambar sekitar 1st birthday Danial Hariz & Danial Hasif.Simple & small celebration birthday party ;)Nanti next year, kena prepared 3month early..This year punya birthday plan pun last minute..1 month sebelum majlis..Theme pun macam tak spesific sangat..Takperlah kan ;) Harap-harap tetamu yang datang rumah hari tuw,, berpuas hati lah yerrk dengan layan yang telah diberikan oleh tuan rumah. Yang penting, menu yang dihidangkan sedap-sedap belaka kan?hehhehe ;pCheck it out!!~



























Okay nanti next entry,, saya review pasal 'Goodies Bag' plak..;)
17

oFF TOPIC! - hadiah danials

Salam Alls ^_______^

Hehehehe,, ramai yang terkejut sebab Pn. Lyna dah bertukar menjadi naga..Yerlah kan..mana pernah sebelum ni i cipta entry-entry yang berbaur mood marah-marah, emo neyh..I begitu terkejut n terkujatla,,,sebab sepanjang i berblog neyh 1st time tau i terkena..!!!~Tq kat Si Anoy tuw tu sebab sudi nak jadi my loyal reader..nampak sangat menjadi my follower yang sangat setia sebab dok baca setiap kisah-kisah i..dari zaman i kawen sampai ler dah ada anak ;)wink*_* hehehe ;p

Baiklah,,i tak moo panjang-panjangkan isu,, biar stop sampai situ jek..Lagipun i dah buat entry khas kat si anoy tu kasi die paham sketla...mudahan dah tak nek HERAN lagi bila baca my kronologi..Okay Off topic!!

Kali nie i just nak sharing maring hadiah yang diterima oleh my little twin sempena dorang punyer 1st birthday...Haaa ;p u olls leh scroll down n tenguk..Manyak kan ;) Sampaikan tak larat i nak bukak..Hehehhe ;p Sape punya birthday sebenarnye nie ??




Tu dia...Danials dengan 4x4 drive masing-masing..Yang nie tengkiu untuk Cik Long ;)



nota kaki ; Sowy Danials,,ummi tak beli apa-apa hadiah lagi pun untuk kamu berdua ;)Tunggulah hadiah istimewa dari ummi yek...
10

chat box hilang = hot issues

Salam Ladies,,

Sure korang tertanya-tanya & gelisah kan..hehehe ;p sebab dah tak bleyh nk leave komen-komen n sembang-sembang dengan saya.Mana menghilangnya my kotak sembang..Dont worry, my chat box di'hide'kan buat sementara waktu oleh sebab.................

Adala hot issues sket keyh.Nanti i bukak cerita untuk next entry..Kasi korang SUPRISES sket..hehe.Okaylah!Nyte semua!
8

1st Birthday Cake Design

Salam Alls ^___________^

Kali ini i nak tunjuk kat u olls 1st birthday cake untuk Danials..Simple jek, i buat lady bugs sebagai theme.Kalau tak silap kek nie berat die 4.0kg..Flavour choclate &vanilla layer moist.Oleh disebabkan dekat cake tu i tak tulis happy birthday danials 1...i just pacakkan candle nombor 1 sebagai simbols Danials dah setahun ;) Candle tu i beli thru online gak.. Cupcakes tu plak i mintak Amsyar Barker watkan sebanyak 50biji..I tak bayar pun untuk cupcakes tu, sebab Amsyar Barker sudi taja untuk 1st birthday Danials neyh ;) TQ






9

Danials 1st besday party

Salam,,

Okay,, memag saya tau ramai sangat yang ternanti-nantikan pictas besday Danials..Baiklah saya kasi upload beberapa keping pictas sekitar Danials 1st Besday party untuk u olls sekalian..Kemain suka lagi depa dapat hadiah manyak-manyak ;p Kesian pulak kat my guest,, semua datang menggelek 2biji hadiah..hahaha ;p Maklumla dah besday twin boys! Maceh banyak-banyak yerr kat semua tetamu yang susah2 jek bawak hadiah utk dowang...


1st Danials Birthday Party 2011








***maceh untuk mama haikal & nazra bagi mini van kecik ini..;p hehe.cute sangat!
24

entry februari bermula.....

Entry Februari saya bermula dengan sambungan entry bulan Januari yang tak sempat saya habiskan..Huhu.;p Almaklum sajalah,, nak hupdate entry pun kene tgk ats mood jugak.Bukan main tibai merabai.......Nanti kang smua bloggers saya bosan dok baca cerita saya entah hape-hape nie ;p

Baiklah beberapa pictas kat bawah ni, adalah semasa 1st Birthday Party My Little Twin ;) Kami 4 beranak pakai baju pinky..Hahaha.Asal tak color biru jek,, sebab baby boy kan mestila nak color biru.Zaman dah berubah okayh..sila jangan statedkan sangat color blue utk baby boy n pinky untuk baby girl..HUhuu ;p skang warna pink pun owang lelaki dah boley pakai..Kalau tak..takderla my husband sendiri yang pilih kemeja kerja die tu color pink not me yaa..Hahaha ;p die sendiri yang pilih kayh!

Okay,,jomm cuci mata layan pictas-pictas yang diambil dari from my Dslr dulu, banyak lagi menanti yang lain yerk ;D..







18
Back to Top