Bercerita pasal “GROoMING DIRI”……

Bercerita pasal “GROOMING DIRI”……</ align="left"
Saya dah terlewat untuk menyertai….Penyertaan 50 terawal akan mendapat instant cash bernilai RM20.

Oleh kerana terlalu sibuk & intenet masih tidak unavailable dirumah..segala mala email mahupun masa untuk berbelog agak tergendala.Oleh kerana entry ini dah tersave lama di dalam draft..Apa kata saya publishkan jugak buat tatapan para blogger sekalian..

Hari ini saya nak bercerita tentang GroOming Tips..Apa itu GroOming?GroOm menurut kamus bahasa inggeris bermaksud rawat,rapi atau jugak pelihara..Jadi pengertian GroOMing dengan lebih tepat ialah penampilan diri.Tak kira lelaki ke pompuan, kebersihan diri dan penampilan perlu dijaga. itu imej yang melambangkan keperibadian..

Kat sini saya mahu berkongsi tips mengenai kecantikan diri.

Kita mulai dengan kecantikan dalaman terlebih dahulu..Ye,setiap kecantikan haruslah bermula dari dalaman dahulu…

1. Jangan lupa untuk minum air …Bukan air teh,kopi mahupun air coke ya kawan-kawan..Minumlah air kosong/mineral seberapa banyak yang boleh.Dengan minum banyak air dapat membantu membuang toksin di dalam badan.

2. Tidur yg cukup...Jgn asyik berjaga waktu malam...tak baik untuk kesihatan..Tidak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam.Tak pasal-pasal kang mata dah jadi macam mata panda..

3. Bagi yang suka bermakeup tebal pulak,time malam tuw sila benarkan kulit anda berehat dari memakai sebarang mekap. Kulit juga perlu bernafas! Jgn biarkan sisa2 mekap melekat di muka ketika masuk tidur. Rajin-rajinlah cuci muka.

4. Elakkan stress. Stress mempercepatkan proses penuaan. Don't worry, be happy. Anggap diri anda hebat dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!

Tips luaran pula

1. Petua paling utama kecantikan untuk wajah..Betapa pentingnya menjaga kulit wajah.Kosmetik atau merupakan bersifat sementara,Tidak perlu bermakeup tebal untuk menutup kulit rosak.Bukankah lebih baik untuk menangani masalah kulit sebelum bertambah rosak dan bermasalah.. Lakukan 3 perkara asas, Cuci muka dengan menggunakan facial foam.Kemudian pakai toner/penyegar dan akhir sekali gunalah mosturizer sebagai pelempap kulit muka anda..Untuk siang hari,lindungilah kulit anda dari sinar pancaran UV.Pakailah sunblock yang tinggi % SPF..

2. Bab rambut plak,rambut tu jangan lupa untuk taruk syampoo & conditioner.Setidaknya 3hari sekali.....paling2 malas la 2kali dalam 1minggu.Baru rambut tak kusut masai n wangi jek manjang..

3. Penjagaan tubuh badan plak..badan tu kena lah sental time mandi..Guna sabun buku pun tak per kalau takder bajet nk beli shower foam.Bagi yang terlebih bajet pula bolehla membeli scrub..Seminggu sekali scrub badan anda.Sure lembut n gebu punya...Tak perlu nk pergi spa,mandi sauna kat hotel mewah,kat rumah pun boleh buat sendiri.Cari pelbagai 7 jenis bunga yang wangi, & minyak aromaterapi......gaul semua ramuan sampai abis dengan air suam..takpun boleh mandi susu jugak mandi lulur kat rumah..Berendamlah sepuas hati anda kat rumah,tiada siapa yang nak marah..... ! ;p

4. Berkenaan dengan gigi..jangan lupa untuk gosok gigi setiap hari..Jika boleh beruslah gigi anda setiap kali selepas makan. Jika tidak beruslah gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari ;)

5. Kuku kaki pun haruslah dijaga..Bila dah panjang..haruslah dipotong.Tak payah nk simpan sampai panjang.

LAST SEKALI
Bab ketiak.....saya tau ramai sangat yang terlepas pandang bab ini..Kadang kita ni tak perasaan bau ketiak kita sendiri.Pakai cun lawa mana sekalipun..hatta pakai fake eyelashes smp melentik-lentik dan tidak nampak biji mata..kalau badan berbau pun tak guna gak.Lebih-lebih lagi bagi yang badan jenis kuat berpeluh.Apakata guna spray Adidas Deodorant Action 3.Dengan adanya Deodorant Action 3, keluaran Adidas. Masalah ketiak yang berbau dapat diatasi dengan mudah saja. Baunya yang wangi & tahan 24 jam perlindungan membuat anda sentiasa yakin sepanjang masa. Malah ia 100% bebas alkohol. Jadi jangan lupa dapatnya sekarang di pasaran sekarang. Alamai sendiri kehebatan Deodorant Action 3 ini.





Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS


4

bukan tak nak approved..tapi......

Jumlah Friend request saya dimukabuku ketika ini..tuwpun kebanyakan dah di approve oleh saya.kadangkala agak malas untuk 'mengapprove' orang-orang yang tidak dikenali dengan kata lain FACEBOOK CONFIRM REQUEST.......

Tambahan pula profile picture banyak yang merapu-rapu diletaknya..Ada gambar masjid lah,kucing lah, gambar anak mat salleh,gambar bunga dan berbagai2 jenis gambar lagi.macam dah takdek gambar sendiri nak letak..kalau add sekadar nak menambah bilangan " friend list " ..dan jugak add sebab nk sekodeng gambar-gambar saya yang tak seberapa nak cun..jugak nak tau status-status yang saya hupdate di wall..baik hentikan niat anda itu..saya bermukabuku sebab senang nak bersembang dengan kawan-kawan lama di situ..dengan bermukabuku jugak saya dapat bertemu kembali dengan kawan-kawan sekolah rendah yang dah bertahun lamanya loss contact..

Bagi rakan-rakan sebelog.....mintak maaf jikalau saya tidak sempat untuk meng'approve' anda dimukabuku..oleh kerana terlalu banyak sangat tapisan yang perlu dibuat..kadang-kadang saya terpaksa view page mukabuku orang yang tidak dikenali dulu.....Saya terpaksa berbuat begitu sekadar berhati-hati dengan orang yang tidak dikenali.Maklumlah dah penah terkena sekali dengan perempuan aneh.OH!!sangat menyeramkan oke...Setidak-tidaknya send msg pada saya,just noticed me yang anda merupakan kawan baru saya di belog ;) .....Cepatlah skit saya add anda to my friend list.....Bukannya saya sombong ye kawan-kawan..

Profile-profile yang agak pelik..sudah pastinya saya "IGNORE" kan ajek,,,,,so jangan marah kalau saya boo layan bagi mereka-mereka yang takut nak letak gambar sendiri.
18

happy burday mama sayang.........


TODAY IS MY MAMA BIRTHDAY
18.04.2010





Happy Happy birthday to my mama today!
She always will have my vote for the best mama ever
I love ya mama!

Every year, on your birthday,
I think about how glad I am
that you were born,
how thankful I am
to have you in my life.
Every year is another year
filled with the special joys you bring
just by being yourself.
Every year, when you open your birthday gifts,
realize what a gift you are
to everyone who knows you,
especially me.
Happy Birthday!
Your lovely daughter,
Lynna
10

TIPS KEKAL SELIM MELIM

gambar Underweight sebagai pembuka bicara isu entry kali ini


Asyik bercerita tentang diri sendiri,keluarga dan juga isu kecintaan
pasti membuatkan anda semua sudah muak oke.
sekembali saya dari cuti bersalin.,dan mula kembali bertugas
ramai para-para sahabat merangkap sesama staff
yang bertanya saya

"apa rahsia kekal slim selepas bersalin??"

ramai jugak yang berbunyi :

"tak nampak macam dh beranak pun..masih spt dulu" ( di dalam hati sendiri,,ye2 je mereka nie.entah3 bermain angin dengan saya..huhu)

kemudian kawan-kawan yang sedang mengandung sekarang, ada bertanya ;

"pakai set bersalin apa selepas bersalin..nk kurus selim mcm lyna jugak"

dan ada juga komen-komen membina dari para blogger :

figure just like before pregnant

congrats dah abis pantang n dh kurus semula! sangat kagum!

Kak Lynna, still maintain macam dulu...^_^

mana ada kembang.. tgk kaki u slim je..

juga antara koment-komento di mukabuku oleh kawan-kawan :





Baiklah saya akan menjawab pertanyaan-pertanyaan anda semua juga membuat sedikit ulasan berkenaan berat dah turun selepas bersalin.

Opps!!oke saya mengaku selepas bersalin..berat badan saya turun mendadak-dadak berikutan baby yang dikandung seberat 5kg dah pun keluar melihat dunia....air2 ketuban dah jugak keluar..hehe..dari 64kg turun ke 53kg..kembali ke berat asal.

Lepas tu plak saya memang agak kepenatan berikutan terpaksa menghandle anak-anak bersama suami..terus menjadi UNDERWEIGHT..berat saya kini antara 49kg-50kg shj...yelah tak mampu nk pakai pembantu rumah..semua kerja-kerja mengurus umah,mengurus anak-anak terpaksa dibuat seorang diri..smua perkara terpaksa bergilir-gilir dengan en.suami termasuklah nak makan..kadang tu nak makan pun tak sempat...& kadang tu saya makan nasi sekali shj dalam sehari.mungkin itu salah satu faktor,, saya kekal selim seperti dulu..

tapi saya ada juga sedikit tips untuk kekal selim melim, kurus dan yang paling penting mempunyai tubuh badan yang sihat buat anda semua -:


1. Amalkan makan malam sebelum pukul 7.00 malam seperti orang-orang cina..Habis tidak pun sebelum pukul 10.00 malam..sila berhenti makan, kalau takut menjadi GEMOK!!

2. Jangan tinggal sarapan pagi..sarapan pagi itu PENTING!!kerana ia merupakan sumber tenaga

3. Elakkan minum minuman berkarbonat/bergas (saya dari dulu lagi,mmg tak berapa suka minum minuman bergas nie)

4. Saya tidak selalu mengambil makanan "FAST FOOD"...emak saya selalu membebel kalau anak-anaknya selalu membeli makanan fastfood .......

5. Jangan mengambil n menelan sebarang pil kurus..Kebanyakannya tipu semata-mata..duit habis beribu badan tetap naik juga!Kalau berjaya pun....rasanya sekejap sahaja..berat badan boleh kembali ke berat asal sekiranya kita tidak menjaga pemakanan dgn betul......


2 TIPS asas yang saya rasa anda semua pun dah tahu iaitu

1. Kurangkan makanan yang berlemak

2. Sentiasalah bersenam & keluarkan peluh..Setidak-tidaknya berkebun di hari minggu pun sudah membakar lemak2 degil..Paling tidak pun berjogingla di sekitar kawasan rumah anda..

Rasanya banyak lagi tips-tips yang boleh anda semua porelehi dari sumber lain,lagipun saya nie bukannya pakar dietitik ya.Sekadar menjawab pertanyaan-pertanyaan para sahabat yang diajukan kepada saya..Apa yang penting..kena mempunyai displin yang kuat dan jugak perlu amalkan selalu tips-yang diberi......Banyak mana pun tip-tip yang diperolehi, kalau tak amal tak guna jugak kan ;)

Bagi saya,, jangan terlalu OBSES untuk kurus.Makanlah apa sahaja yang anda rasa mau makan..Cuma janganlah terlalu berlebihan dan makan sampai tidak ingat dunia....

Dan akhir sekali......


Jangan asyik menimbang berat badan.pasti akan kecewa sekiranya melihat meter penimbang tidak menunjukkan sebarang perubahan.sebaliknya timbanglah skurang2 nya sebulan sekali.



SELAMAT BERJAYA!!~
26

kelesuan melanda diri............

I don't have the mood to update my blog!
kebusyan +kemalasan +kepenatan + kelesuan melanda diri ini....

gambar terbaru sekadar untuk cucian mata.......

tunggulah mood untuk berbelog datang.
barulah saya akan hupdate crita-crita yg dah lama tertunggak..

22

cerita sudah basi.....tapi nak jugak cerita

walaupun cerita ini sudah basi.tapi nak jugak cerita
sebab blog ini lama sudah tidak terhupdate.
jadi jangan muak untuk baca cerita saya yang sudah basi ini
30 &31 mac 2010 merupakan cuti keputeraan DYMM Sultan Kelantan
jadi saya bersama en.husband dan jugak anak-anak diikuti rombongan my sista family telah ke Cameron...percutian singkat ini dirancang sehari sebelum kami semua bertolak ke Cameron...saya ke sana setelah berjaya menamatkan 60days confinement period dengan jayanya..huhu..sangat seronok oke tambahan pula my lil boy tidak meragam sepanjang percutian disana..
oleh kerana telah berpuasa makan makanan yg enak-enak selama 60hari sampai saja di sana terus melempiaskan nafsu makan....oh rindukan strawbery scone ++ waffer strawberry,strawberry yogurt smoothy jugak jagung mutiara yg tersgtla sweet rasanya...okelah mls nk membebel panjang..

enjoy the pics :))



















nota kaki : sorie..entry kali ni mcm banyak sangat gambar-gambar yang ditempek.hup u all semua tak muntah darah tgk gambar-gambar kat atas ni....
eh.eh.apsal makin kembang semangkuk heh saya nie..arggh!??
25

bangganya aku terima award ;p

PENGUMUMAN PENTING!!
Dengan bangganya saya nak mendapat 3 anugerah sekaligus.hoyeahh!
diulangi 3anugerah, oke..^_^
fuyooo..belog saya yang tak seberapa ini pun menerima anugerah jugak ye!!
ada yang tak tidur malam nie..hehe..
kire tip-top jugak lah belog saya..hahaa..perasaan betui!
okey,,satu anugerah diterima dari Cik Pn.Nadia Bayu

TOP BLOGGER 2010




anugerah kedua dan ketiga diterima dari Pn.Baiti & Izyan Liyana

BEAUTIFUL BLOGGER


belog saya nie tidaklah se'top' mana pun,,sekadar membebel dikala bosan..
pepun tengkiu yek kat u'all bertiga kerana support jugak my belog dan sudi kasi award..senyum sampai ke telinga dah nie... ;)))

1
Back to Top