salam ramadhan

Lupa nak wish Salam Ramadhan dan Selamat Berpuasa bagi para-para blogger yang beragama islam.Mudahan Ramadhan kali ini lebih diberkati Allah s.w,t..Oh my belog macam dah tak berapa nak menarik sebab dah tatau hapa benda dah saya nak tulis..Asyik-asyik dok ulang cita sama.Sure korang smua muak tahap gabannye lah kan.Yelah mak dok ulang cito samo ajek.Naik jemu den dibuatnya!!Hehe...Sempena bulan baik ni.Jomlah kita sama-sama share resipi masakan sebagai juadah berbuka puasa.Sedap tak sedap tu belakang punya crita lah.Haha.janji en,suami makan bertambah-tambah..Habis kalo dah bertambah tu..sure sedap punya la kan..haha.takpun sebab lapar sgt.nak tak nak kena makan.hahah.Okeh okeh..kat sini Puan Lyna nak share masakan yang telah disediakan sempena juadah berbuka puasa.Simple but nice!Maklumlah balik kerja terkejar-kejar nak memasak pulak.Letih oiii! Tetapi kekadang nak jugak makan resipi n masakan sendiri sebab dah jemu dok beli lauk pauk kat pasar ramadhan yang kekadang tu taklah sesedap mana.tapi mahal jek lebeyyyyyyyyyy...

Stop talking Pn.Lynna oii!!.macam mak nenek plak engkau ni oii dok membobel di bulan puasa.Para blogger dah tak sabau-sabau nak tgk masakan yang di masak..Baiklah tanpa melengahkan masa mari kita lihat picta di bawah!!Menu di bawak adalah resipi sendiri !!Kalau nak tau resipi.tanya!! ;p



Telur Dadar Bingkisan Hati ;p


Khailan Ikan Masim Kasih Sayang
Tomyam Seafood Campur Cinta Hati


Menu istimewa berbuka puasa Pn.Lynna

Mak oii..nama resipi pun romantik habes..Haha.Selamat mencuba puan-puan sekalian.Jangan malas masuk dapur & asyik membeli saja............;p

18 comments

  1. kakak cantik! sedapnye..nyum nyum....terliur pose2 nie..hihi...

    bleh la bg resepi...huhu

    jemput dtg ke blog n jd follower yep...=)

    ReplyDelete
  2. Salam..Hye kak..kak kT nk resepi khailan ikan masin kasih syg akak tu ;) thanks..

    ReplyDelete
  3. haa teringin gak nak buat kailan ikan masin tapi tak reti! takut terlebih masin kang. hehe. kasik resipi sikit. tomyam tu guna tomyam paste apa ek yang sedap?

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. wahhh sedapnya!!!!! huhu sabarrrr

    ReplyDelete
  5. ida : wokeyy.nt akak jenjalan kt ur blog

    ReplyDelete
  6. deena : skali skala kene msk gak,heeeeeeee

    ReplyDelete
  7. are long :owait2.simple jekla nk wt khailan ikan masim nie

    ReplyDelete
  8. drama mama : dt worry.jgn isau.tak masimnye..jgn letak garam memadai dgn ikan masin tu dh kene amk spotong yg dlm botol.kmudian potong halus2 mcm kiub2 gtuw....amk minyak ikan masin sket..
    tomyam puteh tak pakai paste.tak sdap.hehe..tu perencah sndri.hehe.smua guna bahan sndri tak beli paket2 cam adabi ke.sb tak sedap lorr

    ReplyDelete
  9. slm sist...

    nak resipi tomyam tu :)

    p/s : slmt bpuasa

    ReplyDelete
  10. Lynna, best la nama- nama resepi ni. Boleh la try kat hubby ptg ni. Huhuhu

    ReplyDelete
  11. misz chaye :

    bahan-bahan

    3/4 ulas bwg puteh

    1/2" lengkuas ( jika mau) xletak pun takper

    ayam/sotong/udang

    3bj tomato/asam limau/2btg serai/2@3helai daun limau purut

    2bj bawang besar dihiris

    garam sckupnya

    lada jarum


    cara-cara:

    1.Masukkan air kedalam periuk
    2.Masukkan ayam & bawang putih/lengkuas(biarkan smp ayam empuk,kasi lama sket ats dpur)
    3.Masukkan udang dan sotong dan terus masukkan tomato, biarkan 1 minit
    4. Masukkan sekaligus serai, daun limau purut & bawang besar. Biarkan menggelegak lama.
    5.Perlahankan sekecil-kecil api. Masukkan garam secukup rasa. Masukkan lada jarum
    6.perahkan limau nipis 2 belahan.
    9.Tutup api. Angkat terus dan hidangkan
    10.Taburkan potongan daun ketumbar/daun patchi jika suka :)

    slamat mencuba!

    ReplyDelete
  12. cutelitlle hanah : simple n easy to make.slamat mencuba!~

    ReplyDelete
  13. resipi khailan ikan masim

    bahan-bahan

    khailan dipotong

    2/3bwg puteh dihiris/diketuk

    sos tiram

    ckup rasa

    ikan masim tenggiri (dlm botol)

    cara-cara

    panaskan kuali, n masukkan minyak

    kemudian tumis bawang puteh smp naik bau n terus masukkan potongan ikan masim tenggiri tu.letak sket minyak ikan tenggiri

    kemudian dh sebati n kekuningan terus masukkan khailan.+ letakkan dlm 2 sudu sos tiram n sedikit cukup rasa dan sdikit air

    x perlu taruk garam sebab ikan dah masim..jangan tgu sampai sayur layu..terus angkat jek!

    dah siap pun..heheh

    ReplyDelete
  14. as'kum...
    wah sgt sedap la kak :)
    da kawen t leh msk utk hubby :)
    epi ramadhan :)

    ReplyDelete

Back to Top