esok ckup 5bulan

Setiap bulan pasti ada gambar baru anak-anak bujang saya .Kemana tumpahnye kuah kalau tidak ke nasi. hahhaa.!!pantang nampak flash lensa kamera mata dah siap sedia untuk di snap!!
Cayok-cayok my lil boy.Tapi perasaan saya ada a little bit penuh kerisauan..biler ek mereka nak meniarap..Si abang, Hariz dah nampak jugak tanda-tanda nak meniarap cume si adik masih belum melihatkan tanda-tanda untuk meniarap..Agaknya berat bontot!dah nak masuk 5bulan ini.......adakah ianya normal?

Sebab saya tengok kebanyakan baby girl 3 bulan dah boleh meniarap.harap-harap progress mereka tak lari jauh sangat lar.. para-para ibu kat luar sana..kalau sudi berkongsi la ek progress anak-anak anda dapat meniarap,merangkap umur berapa.lepas tu plak makanan bayi pertama 6bulan..ape yang sesuai.Oleh kerana buat masa skang saya belum sempat nak search info-info @ bukak bahan bacaan mengenai panduan makanan pejal pertama bayi..Bantuan dan informasi dari ibu-ibu diluar sana amatlah dialu-alukan ;)







NOTA KAKI : sonok mereka dilayan oleh atuk dan unclenya!

31 comments

  1. comelnye meraka berdua ni..saya just nak share..don't woory pasal meniarap tu coz kwn saya dulu dier kate 6 bulan br meniarap tapi setahun dah berjalan laju..berdasarkan pengalaman saya pon anak pertama 3 bln dah meniarap tapi adiknye sampai skrg hampir 4 bulan tak meniarap lagi..mengiring pon tak..pasal makanan tu saya dulu tanye doktor dier kate kalau leh ajar mule2 plain bubur blend halus2..kalau boleh jgn galakan nestum sgt coz benda tu manis nnti takot dier tak nak mkn bubur tawar sangat..leh campur ngan sayur lain tapi secara perlahan2..

    ReplyDelete
  2. hi lyna...

    comelnya twin tembam ni....your twin boy sebaya dgn my haziq.

    la ni haziq dah pandai menirap n golek2. maybe sbb haziq kecik je, tu yg cepat bergolek2.

    lyna jgn risau. setiap baby lain. cuma cepat dgn lbt je... yg penting dia sihat...

    take care..

    ReplyDelete
  3. eii. tembamnya budak dua ni. geram!!.

    saya pun nak share sikit apa yg pernah sy bc. jgn risau if baby takleh meniarap lg sbb progress baby ni lain-lain. tp tak salah if awk nk monitor perkembangan diorang if lewat sgt then refer lah ke doc.

    psl solid food. weee, sy pun x sbr nk kenalkan pada Kaisya since 2hr je lg nk masuk 6 bulan. doc pernah pesan first week kenalkan dia dgn bubur nasi kosong (blend n tapis) then nk 3-4w camtu br kenalkan dgn buah/sayur/meat (puree).

    ReplyDelete
  4. NUR RABIATUL : TQ 4 UR INFO :) HARIZ DAH MENGIRING..YG ADIK JEK BELUM....INSYA ALLAH..MUDAHAN DOWANG DPT MENIARAP DGN CPT

    ReplyDelete
  5. MAMAZANA : AGAKNYE SB HAZIQ TU KECIK..ANAK LYNA DH 7.0KG N 7.6KG SOWANG..ADEH..MMG BERAT TIME NK DUKUNG......

    ReplyDelete
  6. IBU ALIA : TQ EK...HEHEHE.TUWLA TAK SBR NK TGK DOWANG MENIARAP N TGU 6BLN..EHHEHE

    ReplyDelete
  7. lyna, budak bulat nie berat bontot kot...sama cam marissa, masuk 5 bln baru meniarap...hehehe!!!

    utk food, at first kakak bagi marissa heinz baby food...yg dlm botol & mcm2 perisa tue...skrg, kakak dah mula bagi dia biskut plak campur susu :D

    ReplyDelete
  8. lynn...nak share info gak, sbb saya dah ada 4 anak...dari pengalaman saya anak sulung memang lambat sikit...tp dont worry, semua tu normal.

    ReplyDelete
  9. haiyokk tembambnyer!!geram2..nak geget pipi!!

    ReplyDelete
  10. dunt wry mommy.. nnti meniarap lah si adik tu.

    cumel nya..makin bam2 lah

    ReplyDelete
  11. mamarisa ;hehhhe..berat badan n bontot.heeeeeee...tuw isau tuw..okla tq sgt2 psl info 1st makanan utk 6month

    ReplyDelete
  12. lovelygift : tuwla arap2 normal.sb tgk anak kwn smua dh leh meniarap..tp girls lah bkn boy

    ReplyDelete
  13. hai.. nice to meet u.. can visit my entry about baby progress and solid for baby ok =)

    BABY GROWTH & SOLID FOOD FOR BABY

    ReplyDelete
  14. lynna my twin pun lum menerap lagik... cuma mengiring2 jer... harap diorg tak ketinggalan la... tapi diorg mmg baby prem... hohoohoh

    ttg solid food tu kina dah start bagi nestum cair2 jer dulu sbb mereka selalu lapar sgt... tu try2 je...tapi kalau dah 6bulan nanti mmg nk kasi bubur nasi n biskut.... hope ok la...

    ReplyDelete
  15. comelnya bila akak kata diowg berat bontot..hehehe berat pampers agaknya..hehehe
    badan dia semangat tu kak lyna, tu la sebabnye agak nye kowt..insyaAllah, tak lama lagi dapat la tue.....=)

    ReplyDelete
  16. slow2 dorg akan develop skills ..boleh refer blog kita labels SOLID FOODS utk info & resepi ;-)

    ReplyDelete
  17. lynna. nak pinjam danials seminggu bleh. geram nyeee. pipi dorang rasa nak picit2 jek. pipi very the tembam. ;p

    ReplyDelete
  18. Lynna, sama ada cepat atau lambat meniarap tue, depends atas baby. Don't worry. Biler baby dah ready, dier sendiri akan menaiarap...:) Jangan paksa baby dalam hal-hal camnie...:)

    ReplyDelete
  19. Ada some babies, memang tak mau meniarap, skip proses tu dan terus nak berdiri.

    Luqman ni pon macam malas nak meniarap and pusing-pusing badan. Dia prefer baring atau duduk. Cuma I akan cuba bagi dia meniarap, tapi sekejap je la, kalau dia menangis I pusingkan balik.

    Don't worry. Biasalah mummy, semua benda kita risau, dengar baby orang lain boleh buat itu ini, and you lagilah, twins, mesti tgk progession both kan.

    Proves to show, memang progression all babies adalah berbeza. The time will come!

    I pon tgh usha-usha pasal solid food. Hehe.

    ReplyDelete
  20. ndia byu: heeeeeeee.pinjam kejap boleyyy.pinjammm lama2 takleh nt umy die indu.hikhik

    ReplyDelete
  21. kina : tuwla nampak twin tu cm tk ckup dh gn susu..tgu 5bln lebey bru nk start bg nestum

    ReplyDelete
  22. aida hartini : hehe.yg lama dh tak avail..juliet honey eh yg baru

    ReplyDelete
  23. farah ; tuwla tak sbr nk tgk dowang meniarap.angkat bontot..heee

    ReplyDelete
  24. 3 musketeers : okayyyyyy ;) tq sgt2 eh..tak paksa pun dowang..hiihi

    ReplyDelete

Back to Top