TIPS KEKAL SELIM MELIM

gambar Underweight sebagai pembuka bicara isu entry kali ini


Asyik bercerita tentang diri sendiri,keluarga dan juga isu kecintaan
pasti membuatkan anda semua sudah muak oke.
sekembali saya dari cuti bersalin.,dan mula kembali bertugas
ramai para-para sahabat merangkap sesama staff
yang bertanya saya

"apa rahsia kekal slim selepas bersalin??"

ramai jugak yang berbunyi :

"tak nampak macam dh beranak pun..masih spt dulu" ( di dalam hati sendiri,,ye2 je mereka nie.entah3 bermain angin dengan saya..huhu)

kemudian kawan-kawan yang sedang mengandung sekarang, ada bertanya ;

"pakai set bersalin apa selepas bersalin..nk kurus selim mcm lyna jugak"

dan ada juga komen-komen membina dari para blogger :

figure just like before pregnant

congrats dah abis pantang n dh kurus semula! sangat kagum!

Kak Lynna, still maintain macam dulu...^_^

mana ada kembang.. tgk kaki u slim je..

juga antara koment-komento di mukabuku oleh kawan-kawan :





Baiklah saya akan menjawab pertanyaan-pertanyaan anda semua juga membuat sedikit ulasan berkenaan berat dah turun selepas bersalin.

Opps!!oke saya mengaku selepas bersalin..berat badan saya turun mendadak-dadak berikutan baby yang dikandung seberat 5kg dah pun keluar melihat dunia....air2 ketuban dah jugak keluar..hehe..dari 64kg turun ke 53kg..kembali ke berat asal.

Lepas tu plak saya memang agak kepenatan berikutan terpaksa menghandle anak-anak bersama suami..terus menjadi UNDERWEIGHT..berat saya kini antara 49kg-50kg shj...yelah tak mampu nk pakai pembantu rumah..semua kerja-kerja mengurus umah,mengurus anak-anak terpaksa dibuat seorang diri..smua perkara terpaksa bergilir-gilir dengan en.suami termasuklah nak makan..kadang tu nak makan pun tak sempat...& kadang tu saya makan nasi sekali shj dalam sehari.mungkin itu salah satu faktor,, saya kekal selim seperti dulu..

tapi saya ada juga sedikit tips untuk kekal selim melim, kurus dan yang paling penting mempunyai tubuh badan yang sihat buat anda semua -:


1. Amalkan makan malam sebelum pukul 7.00 malam seperti orang-orang cina..Habis tidak pun sebelum pukul 10.00 malam..sila berhenti makan, kalau takut menjadi GEMOK!!

2. Jangan tinggal sarapan pagi..sarapan pagi itu PENTING!!kerana ia merupakan sumber tenaga

3. Elakkan minum minuman berkarbonat/bergas (saya dari dulu lagi,mmg tak berapa suka minum minuman bergas nie)

4. Saya tidak selalu mengambil makanan "FAST FOOD"...emak saya selalu membebel kalau anak-anaknya selalu membeli makanan fastfood .......

5. Jangan mengambil n menelan sebarang pil kurus..Kebanyakannya tipu semata-mata..duit habis beribu badan tetap naik juga!Kalau berjaya pun....rasanya sekejap sahaja..berat badan boleh kembali ke berat asal sekiranya kita tidak menjaga pemakanan dgn betul......


2 TIPS asas yang saya rasa anda semua pun dah tahu iaitu

1. Kurangkan makanan yang berlemak

2. Sentiasalah bersenam & keluarkan peluh..Setidak-tidaknya berkebun di hari minggu pun sudah membakar lemak2 degil..Paling tidak pun berjogingla di sekitar kawasan rumah anda..

Rasanya banyak lagi tips-tips yang boleh anda semua porelehi dari sumber lain,lagipun saya nie bukannya pakar dietitik ya.Sekadar menjawab pertanyaan-pertanyaan para sahabat yang diajukan kepada saya..Apa yang penting..kena mempunyai displin yang kuat dan jugak perlu amalkan selalu tips-yang diberi......Banyak mana pun tip-tip yang diperolehi, kalau tak amal tak guna jugak kan ;)

Bagi saya,, jangan terlalu OBSES untuk kurus.Makanlah apa sahaja yang anda rasa mau makan..Cuma janganlah terlalu berlebihan dan makan sampai tidak ingat dunia....

Dan akhir sekali......


Jangan asyik menimbang berat badan.pasti akan kecewa sekiranya melihat meter penimbang tidak menunjukkan sebarang perubahan.sebaliknya timbanglah skurang2 nya sebulan sekali.



SELAMAT BERJAYA!!~

26 comments

  1. hi...i bru jd follower u..tertarik bile baca blog u...nice famili, hv twin baby so cute, & u r so lucky...

    ReplyDelete
  2. fuziah : tq..sudi jd my follower.
    belog sy biasa2 sj..skadar menulis di kala tgh ada idea ;)

    ReplyDelete
  3. yer lar kak..
    makin krus skrg nie...

    ReplyDelete
  4. tips bagus..saya tak kawin pun still ikut macam lynna cakap :D. elak perut boncit..hehehe

    ReplyDelete
  5. ye..sangat setuju ngan kak lynna pasal pil kurus tu..tapi..kak lynna pakai set bersalin ape ye??

    ReplyDelete
  6. tul tu..yg penting niat, tekad dan displin..baru le semua perkara yg kita idamankan menjadi....

    ReplyDelete
  7. Nk kurus jugak. Skang nie tgh berusaha nk kurus.Dlu berat dlm 50kg jek.Skang dh 60kg.Tidakkkkkk

    ReplyDelete
  8. biasa....da ada baby nie mmg penat bdn...but still kena jaga gak kan...huhuhuhu....

    ReplyDelete
  9. ayunni : hehe.kurus sb penat menjaga 2 owg twin ;)

    ReplyDelete
  10. deena awanis : guna leesa formula..hihi

    ReplyDelete
  11. baiti : itulah.nak x nak.kene lah jaga kn.dah tgjwb kte sbg seorang ibu

    ReplyDelete
  12. mrs.eeza : tq.takla biasa2 ajek..

    peeja : chayork!chayork!usaha tangga kejayaan.hehe

    ReplyDelete
  13. shila arif : agreed wif u.dtgnye beribu tips skalipun.kalo tak amal.tak menjadi gak kan.jgn menjadi hangat2 tahi ayam

    ReplyDelete
  14. bai : wah!bagusnya kamooooo..perlu kekalkan cmtuw smpla da anak skalipun

    ReplyDelete
  15. senanglah akak nak kurus kalau ada twin baby cam lynna...tp problemnya nan ado...tp mkn sebelum kul 7pm tu memang betul...dan kurangkan makan mknan berlemak...body maintain kurus jer...

    ReplyDelete
  16. hah menarik nih
    alamak yg komen semua perempuan
    alamak malu2
    tarik balik la komentar

    ReplyDelete
  17. kak lynna tak de pantang makan apa2 ke?

    ReplyDelete
  18. seronoknye tgk body back to slim!hehe

    ReplyDelete
  19. fadel : ada anak sowang pun dh leh jd kurus tau..tupun kalu tak pkai maid..hehee.

    ReplyDelete
  20. taufiq : silakan ajek utk comennt,xdek diskriminasi terhadap kaum adam utk berbelog ;)

    ReplyDelete
  21. taufiq : silakan ajek utk comennt,xdek diskriminasi terhadap kaum adam utk berbelog ;)

    ReplyDelete
  22. lily pie : lps bersalin mmg kaw2 berpantang..dlm 44hari tu ikut betul la petua owg2 lama..smpla 60hari,
    mkn mmg sis jaga bebetui time pantang..

    ReplyDelete
  23. Salam...blogwalking...terjumpe blog nih...sgt suka mengikuti perkembengan si kecil... congratz...nice tips utk kurus krn sy pun ingin ke arah itu...hehe

    ReplyDelete
  24. hye...saje tgh buat aktvt blogwalking n t'bace plak ur blog..besh sbb blog yg ade cite baby n mumy..i suke bace... :)
    i tgh preggy skg,n hope bleh slim mcm awak jgk!!hehehe...

    ReplyDelete

Back to Top