finalized for mum & babychecklist

haaaaaaaa..tak bis2 pasal ENTRY pregnancy.
ape kes ni Puan Lynna..
tak kirala nk berpotpet gak psl my pregnancy.
kerna ini belogku..bukan belogmu..hehe ;)
-
-
-
semalam last dose saya utk att injection.
seperti biasa.lenguh bahu dan lengan kiri..
baby pun dh meningkat naik beratnya
about 2.1kg both..
balik-balik rumah
terus finalized checklist for my baby dan jugak saya.
kerana ada lg beberapa item penting yang belum dibeli
berikut merupakan a few things yg masih belum dibeli
dan masih didalam pemikiran kepala otak sama ada perlu beli ke tidak
sesetengah dari item tersebut..

Nieh senarai for baby item -:

1. Baby milk dispenser/container
2. Milk bottle sterilizer
3. Baby bottle warmer
4. Car Seat
5. Baby Cot
6. Baby Carries
7. Breastmilk Storage Kit
8. Kelambu Baby ( baby zaman skang msh guna lg ke tak eyh)??
9. Baby meals set
10. Small wardrobe

Yang nieh plak untuk ibunya plak :

1. Breast Pump
2. Stoking
3. Nursing Bra
4. Set Selepas Bersalin - nona roguy,leesa fomurla, amy6odays s.tinggi etc.....
5. Minyak panas

tu jela kott item-item yang masih belum dibeli..
adoyaii ongkosnya agak parah utk newborn nie
takpela kan.. ;)
mudahan rezeki makin bertambah di tahun 2010
dengan bakal kelahiran dua anak kembar tidak lama lagi

26 comments

  1. 1. Baby milk dispenser/container
    2. Milk bottle sterilizer
    3. Baby bottle warmer
    4. Car Seat
    5. Baby Cot
    6. Baby Carries
    7. Breastmilk Storage Kit
    8. Kelambu Baby ( baby zaman skang msh guna lg ke tak eyh)??
    9. Baby meals set
    10. Small wardrobe

    xpe lynna,bli yg man apenting dlu..item utk lynna tu mmg kena bli la,utk bby tu bli yg mana penting du,yg nk guna masa berpantang nnt..like bby meals set,Car Seat,Baby Carries,Breastmilk Storage Kit, lepas pantang nnt blh bli lagi sbb masa pantang tu xguna lagi tu smua..klau nk bli smua..mmg parah la kan..

    ReplyDelete
  2. yep2 betui mcm car seat,baby carries..after 3months deliver.leh beli kan..tp mcm breastmilk storage kit rase cm perlu kowt.sb kembar.isau tak menyempat nk breastfeed 2 owg skaligus..huuhu ;)

    ReplyDelete
  3. he he..aper2pun semoga semuanyer selamat..saya rasa kelambu tu penting bagi saya... cz kampung belah husbnd banyak nyamuk malam...lagi satu takut ada serangga lain yang kiter xperasan....masa time saya dulu pun lebih kurang 1k lebih dibelanjakan...apetah lagi kalau twin mcm awak

    ReplyDelete
  4. lynna..

    tak kisahla org nak kata apa..
    blog awak..so update je apa yg awak nak update..pd sy, sy suka kalau org pregnant update psl pregnancy..boleh org lain share info sama ;)

    ReplyDelete
  5. fiza : tuwla..pk2 nk beli ke tak kelambu baby..d zmn2 moden mcm nie..budak slalu jek pns..tp penting gak tu dr digigit nyamuk
    ;)...mmg dh lebih dr 1k pun brg2 utk baby,,tu pun beli sket2..takderla terasa byk sgt yg kuar

    ReplyDelete
  6. adi wife : ;) yeh,, berkongsi xperience spanjang hamill dgn bloggers2 lain..

    ReplyDelete
  7. cantik la wajah baru blog nih

    ReplyDelete
  8. lynna, dah decide ker nak beli set bersalin yg mana??? kakak masih tak beli lg...igt nak beli pas bersalin nanti...

    ikutkan semua dah settle, tinggal stroller jer...tgu dia besar skitt baru beli...anyway, moga semuanya selamat ya dear :)

    ReplyDelete
  9. ya betull.. kelambu penting sgt2..
    n confinement set.. pastu tempah mak bidan urut.. tu pun penting jgk..

    *uhh best nye klo dapat urut 1 bdn :)

    ReplyDelete
  10. busyuksyg : akak,,menunggu masa ajek kan.heeee.tuwla..tataula nk beli set bersalin ape.tatau yg mana satu ok

    ReplyDelete
  11. shykin : tempah mak bidan urut tuw dah setled.....hehe..amk pakej 14days ;) siap gn bertungku pe sume...
    hikhik...kelambu baby klu dh perlu..akan ku beli

    ReplyDelete
  12. seronok jugak shopping utk baby neh :)

    lepas ni dah tak enjoy dah shopping utk diri sendiri.huhuhu

    ReplyDelete
  13. biase laa..first baby mmg agak parah sket..kurang2 dlm 1k gak laa klau nk beli sume..ni kan plak utk kembar..mau lebey kot..hhehe..nway..moga selamat sumenye..normal ke ceazer ke..yg penting baby selamat dilahirkan..

    ReplyDelete
  14. bestnye dpt baby kembar...
    hehehe,,
    erm anywy tahniah...
    semoga slmt semuanya...
    smoga babu dan akk sihat sllu...

    ReplyDelete
  15. elissme :agaknye baby 1st..xcited sket kowt..hehe..byk bhabis utk die dr dri sndri

    ReplyDelete
  16. lovelywa : ye xpense cost agak tgi..
    ;) utk twin..hopefully dpt branak NORMAL

    ReplyDelete
  17. IENA : sj bertukar angin..tu psl ubah header blog ;)

    ReplyDelete
  18. kalau kat UK, baby x boley keluar hospital kalau xde car seat!!!

    u have to bring car seats to the hospital, only then the doctor will release the baby..

    luckily kat Malaysia xde undang2 camtu kan...yer la, car seat tu bukan murah.nak pulak kalo kena beli 2 sekali!!

    ReplyDelete
  19. lynna..tak rugi kalau melabur skit untuk beli breastpump yang bagus...biar mahal skit tak pa, janji berbaloi-baloi nanti...
    congrats coz' bercadang nak breasfeed babies. anyway, take care & moga slamat sgalanya...

    ReplyDelete
  20. salam,sj nak share info sket..
    yg 'patut beli'..
    1.car seat..penting sgt tu.keselamatan si comel nanti.ada yg 2 in 1..ble jd car seat n baby carrier..survey2 la dear.yg lain tu kalo ada budget beli la..

    salam perkenalan ;)
    sy de link kan blog kite..

    :) salam

    ReplyDelete
  21. deena : yep..mmg akan beli..myb after berpantang sb lps tu bru akan gune..kecik2 nieh kepala baby msh lembik.takley nk duduk bebetui lg..mayb yg tu kene pakai bouncer seat

    ReplyDelete
  22. mastura : yep ;) rase breastpump pun mmg diperlukan jgk tuwwwww.

    ReplyDelete
  23. aishah : akan beli..cume tgu la baby 3months ke ats

    ReplyDelete
  24. as for me, yang lisa rasa penting untk lynna beli dulu:

    1.confinement set - try pilih yg tak panas sbb takut effect susu badan (lisa guna leesa formula), nona roguy pon bagus tp ramai kata sendayu tinggi agak pnas tp leh kurangkan dos pengambilan nya

    2.breastpump (double pumping)

    3.breastmilk storage bottles

    4.kelambu (kalo rasa persekitaran mmg bnyak nyamuk)

    yang lain2 macam carseat, carriers, warmer, strelizer tu mybe lynna leh beli masa dlm pantang or lepas habis pantang ke..tp bleh survey2 dulu price dia so bila nk beli tu dah prepare la ongkosnya..hehehe

    hope membantu...

    ReplyDelete

Back to Top