fakta-fakta kepelikan apabila bakal menjadi ibu.....



pelbagai rasa n macam-macam ada perasaan setelah hampir 6bulan berbadan tiga ini..pelik tapi benar agaknya mcm tuwla kot perasaan bagi yang menjadi bakal2 para ibu tak lama lagi.mana taknya banyak bende yang harus dipikir..perasaan bercampur baur..terasa masih belum bersedia utk lebih bertanggungjawab dan bermacam2 lagilah....berikut merupakan fakta-fakta kepelikan apabila bakal menjadi seorang ibu......bagi anda yang masih bujang........@ dh kawen msh belum mempunyai anak....@ masih belum ada rezeki utk hamil @ wat ever......PERCAYALAH..suatu hari nanti fakta-fakta yang dicatit oleh saya ini mmg & betul2 terjadi pada diri anda sendiri.chehh!100% CONFIRM.tak tipooooo nya..hehe.mari kite jenguk apakah fakta-fakta tersebut!!

1. setiap sebulan sekali....sah mesti teringin nak pg klinik @ jmp doc nk wat check up....nk makesure baby kt dlm kandungan nie sentiasa normal @ sihat walafiat..ini mmg terjadi pada sy..sebulan skali wajib ke klinik..hooho ;p

2.pastuw kalo boleh nak scan stiap kali jmp doc..ekeke.setakat ini dah lebih 4kali kowt sy pg scan....

3. terlalu risau + rungsing...n tertanya2 biler perut nieh nak membesar, nieh terjadi pada sy ketika di trimester pertama.....bler dah masuk 2nd trimester tertanya2 plak..adakah baby2 sy sihat & sempurna semuanya...

4. perasaan takooooooooot sangat memikirkan sakit nak bersalin.owh tak dapat saya nk bayangkan...mcm la nanti agaknya ye..sy sentiasa berdoa mudahan semuanya dipermudahkan Tuhan ketika saya nk bersalin nanti....n taknak ada ape2 komplikasi..

5. excited terhadap barangan bayi...barang sendiri pun dh tak fikir dah....masuk jek mall..mesti nak shoppim brg2 baby......pelik kan..mcm tuwla agaknya nak jadi ibu neyh.....

6. agak excited nak tau GENDER bayi ..girl ke boy ke..bkn ape..senang nak wat persediaan nanti..heeeeeeeeee

7. masuk 3 months preggy..dah pk dah nak letak nama ape..ayOyoook.........tp sampai skang..tak jumpa2 pun lagi nama yang sesuai..dan mempunyai maksud yang elok.....

8. BAJET @ COST???sudah semestinya......tabungan perlu dibuat seawal2 yg boleh.....utk menyambut kelahiran baby nanti......bajet banyak nak pakai terutama bagi yg 1st time nak jadi ibu.....kerja berpenat lelah mencarii rezeki untuk makesure apabila lahir jek baby nanti semuanya dh tersedia

9. mengharap yang TERBAIK untuk bayi yang bakal kita lahirkan..of course......ibu mana yang tak nak buat mcm tuw kan....kite buatlah setakat mana yang kita mampu lakukan..DO UR BEST

n akhir sekali............

10. sudah semestinya..kita mengharapkan anak yang kita lahirkan......menjadi orang yang berguna suatu hari kelak.menjadi orang yang baik2 beriman dan menghormati kita sebagai ibunya......itulah yang amat diharap2 kan oleh seorang ibu yang mengandungkan anaknye 09 bulan.....betapa besar ye pengorbanan seorang ibu.....sebab itu pepatah mengatakan "SYURGA DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU..OLEH ITU JANGAN LAH KITE SEKALI-SEKALI MENDURHAKAI IBU KITA "
;)

21 comments

  1. so cute la cupcakes 2..,

    happy mommy to be akak..

    ReplyDelete
  2. lyna..daku belom kwen dah pikir nama anak2 tau..siap tulis dlm buku takut lupa..kahhhh

    ReplyDelete
  3. akak lyna takmo try bersalin lam air ker ??
    nengok mcm besh jep kak.. hehe =)

    ReplyDelete
  4. salam sis lynna..
    lama dah x comment2 kt page sis..
    uuuuu..
    sis skang makin cantik ouh...
    tummy dah nampak dah...
    take care of urself baek-baek...
    =)

    ReplyDelete
  5. yup betul tu. saya takut pikir bila nak bersalin
    hehehehe
    salam perkenalan

    ReplyDelete
  6. el :wah cmtuw skali.pat2 la ek kawen..heeee

    ReplyDelete
  7. miszatin : kt mesia nie tak penah lg owg wat..heeeeee...nk mencuba kalo ada kemudahan mcm tuww

    ReplyDelete
  8. bulan : yeahh..mmg itu yg paling ditakutkan sgt..takley nk bayang lg nie..mcm2 cter dk dgr..uwaaaaaaaaa..sgt takoytt

    ReplyDelete
  9. =D sy pon penah terpikey gak. takut utk bersalin.
    em.. how about 'alya batrisyia' .. hehe.. ta nak pon x pe. juz bg pendapat if 'gurl' laa.. (sorry ttbe menyampuk..tbca title tu yg dok bace)

    ReplyDelete
  10. ohh.
    macam2 gak ek nak buat masa pregnant.
    huuu.

    anyway, sis maintain selim je anna tengok walaupun perot boyot cmne pun.

    semoga semuanyaaa selamat.
    aminnn.

    tak sabarr nak tgok twin sis nnti.
    pasti chomel!
    :)

    ReplyDelete
  11. omg! cute nyer cupcakes.
    kak lyn btw i wish u sihat ya with ur twins inside. ; )

    ReplyDelete
  12. makin cantik la lynn skg ni.. admire how your beauty.. congrats and happy mum to be! lyn, please follow me, my blog is http://aisyahmizi.blogspot.com thank you!

    ReplyDelete
  13. .bestnyeee jd akak
    .mummy to be~~
    .x sbr nk ikut jejak langkah akak

    .kahwin n jd mummy!
    .yay!!

    ReplyDelete
  14. hi lynn.. congrats for both u n hub..me as well pregnant 6 month plus..takut kn..tapi excited..

    ReplyDelete
  15. ANNA : HEHE..BERAT TAK NAIK SGT..TATAULA.ANONTHER MONTHS LG CMNER.HEEEEE

    ReplyDelete
  16. WARDAH : NAMA TU DH TERLALU RAMAI ..HEHE..BTW TQ YEK..MY TWIN BOTH BOY ;)

    ReplyDelete
  17. WHITELILY : YEH..KITE SAME..HEHEHE..MMG TAKOOOOOT ;)

    ReplyDelete

Back to Top