mtak petua sket..

oke..sesapa yang blh bg tips ke petua ke ape ke kat saya bagi saya ni cergas & sihat sket..
amatlah di alu-alukan..
semalam terpaksa amk m.c memandangkan bermulanya fasa alahan saya di minggu yang ke-7
sy start muntah-muntah pada malam sabtu..sampaikan semalam tak larat nak pergi keje..
..so pg klinik, & dpt mc....rupanya doc ckp sy terslh makan ubat...doc tak benarkan sy makan obimin +neurogain sehinggalah kandungan saya masuk yg ke 3 bln..
so buat masa ini, saya dibenarkan mengambil asid folic shj....

sepanjang di rumah semalam, sy hanya mampu berbaring..
nak bangun kepala asyik berpusing.sehinggakan nak solat pun terpaksa solat dlm keadaan duduk.
hari ni..alhamdulillah..oke sket.. dah masuk keje balik walaupun dlm keadaan separa lesu..letih...& lalu makan
tekak asyik berasa loya...asal makan sj..sy akan muntahkan balik makanan yg saya makan.
adakah ini alahan biasa bagi orang-orang yang mengandung,,
mudahan saya tabah dan cekal mengharungi tempoh-tempoh kritikal ( minggu 1 ke 12)
spt kata doc dan jgk kwn-kwn yg berpengalaman......
barulah tau bagaimana perasaan orang yang mengandung..especially mama kite yang mengandungkan kite 9bln cukup...
doakan kesihatan saya baik-baik shj .........

3 comments

  1. preggy kita laks lain2 .. 1st time hubby yg truk MS .. 2nd time nie kita laks kena .. tp kuatkan diri gaks .. mmg mkn apa sumer kuar balik .. kena mkn sikit2 tp byk kalie .. dlm hati kuat..kuat .. demi baby .. x lama MS nieh .. after 2nd trimister dah ok dah ..

    ReplyDelete
  2. petua? erm..takdela petua sgt..cuma info..lynna kena pk positif aje..pk kat bb perlukan mknn, tp kalau dpt mkn folic acid tu dah cukup bagus..nt bila g buka buku kat hosp, nurse akan bg lg 3 jenis pil vitamin, ms tu mkn semua ikut aturan, supaya sentiasa sihat..lg 1, loya n muntah tu bagus sbnrnya, sbb menandakan kandungan kita sempurna n kukuh.insyaALLAH..kalau tak de alahan langsung biasanya kandungan tak kuat..ni semua info yg sy dpt dari bahan bacaan..n berdasarkan exp selama 9bulan ni..hehe..rajin2 cari info ye..

    ReplyDelete

Back to Top