Bahan puding:
1 peket agar-agar
6 gelas air
1 tin cocktail buah
1 tin susu cair
Gula secukupnya
1biji putih telur dipukul
Bahan untuk sos kastard:
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 ½ sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
Gula secukup rasa
Bahan untuk hiasan:
1 tin appricot/peach
Cara-cara membuat puding:
1.Masak agar-agar kemudian masukkan susu cair & gula.
2.Susun cocktail buah ke dalam acuan.
3.Apabila agar-agar sudah masak, perlahankan api dan tuang telur putih tadi ke dalamnya. 4.Kacau sebentar.
5.Masukkan kedalam acuan yang mengandungi buah-buahan cocktail tadi.
6.Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.
7.Setelah semuanya siap, hiaskan dengan buah appricot yang dipotong.Airnya tidak diambil
Cara-cara membuat sos kastard :
1.Untuk membuat sos kastard, pukul kuning telur dan susu cair kemudian masukkan gula dan masak.
2.Bancuh tepung kastard, masukkan ke dalam campuran yang sedang dimasak dan kacau perlahan-lahan
3.Masukkan esen vanilla .Kacau sehingga masak. Apabila sudah sejuk, tuangkan ke atas puding tadi.
Opps..soryyla..buah potong tue men letak jek..sb hias kat pejabat..heheh.bwk skali gn tin2 ..
No comments