Puding Fruit Cocktail

Makes for Pn.Mazlita Birthday




Bahan puding:
1 peket agar-agar
6 gelas air
1 tin cocktail buah
1 tin susu cair
Gula secukupnya
1biji putih telur dipukul

Bahan untuk sos kastard:
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
2 ½ sudu besar tepung kastard
1 tin susu cair
Gula secukup rasa

Bahan untuk hiasan:

1 tin appricot/peach

Cara-cara membuat puding:

1.Masak agar-agar kemudian masukkan susu cair & gula.
2.Susun cocktail buah ke dalam acuan.
3.Apabila agar-agar sudah masak, perlahankan api dan tuang telur putih tadi ke dalamnya. 4.Kacau sebentar.
5.Masukkan kedalam acuan yang mengandungi buah-buahan cocktail tadi.
6.Biarkan sejuk dan simpan ke dalam peti sejuk.
7.Setelah semuanya siap, hiaskan dengan buah appricot yang dipotong.Airnya tidak diambil

Cara-cara membuat sos kastard :

1.Untuk membuat sos kastard, pukul kuning telur dan susu cair kemudian masukkan gula dan masak.
2.Bancuh tepung kastard, masukkan ke dalam campuran yang sedang dimasak dan kacau perlahan-lahan
3.Masukkan esen vanilla .Kacau sehingga masak. Apabila sudah sejuk, tuangkan ke atas puding tadi.

Opps..soryyla..buah potong tue men letak jek..sb hias kat pejabat..heheh.bwk skali gn tin2 ..

No comments

Back to Top