my weekdays..
seperti biasa.
ke kelas masakan jam 3 petang....
3jam lamanya aku di kelas..huuhu!
syllabus hari ini adalah roti goreng kacang merah dan juga donut
di sini juliet nak share bersama teman-teman bagaimana cara hendak membuat roti goreng dan juga donut..
sila baca resipi di bawah dan jangan lupa untuk mencubanya!!;)
D O N U T
--------------
Bahan-bahan
__________
1kg gandum ( high protein)
50mg marjerin / mentega
50 gm shortening
1bj telur
1 serbuk baking powder
40 gm yis basah @ 20gm yis segera
1 sudu teh garam
1/2 cawan gula halus
660-550 ml air
2 sudu besar susu tepung
1 sudu besar break improver
Cara-caranya
___________
1. + masukkan semua bahan-bahan kecuali shortening dan juga mentega
(elakkan yis dan garam bertindih)
2. kemudian putar hingga sebati & masukkan shortening beserta merjerin
3. putar sehingga doh menjadi lembut
4. bahagikan adunan kepada 40gm & bentukkan
5. biarkan doh naik 2 kali ganda dan goreng di dalam api yang perlahan
6. bila nampak kekuningan angkat & salutkan dengan gula
R O T I G O R E N G K A C A N G M E R A H
-------------------------------------------------
Bahan-bahan
__________
Sama seperti di ats + inti kacang merah segera
Cara-caranya
___________
1. + masukkan semua bahan-bahan kecuali shortening dan juga mentega
(elakkan yis dan garam bertindih)
2. kemudian putar hingga sebati & masukkan shortening beserta merjerin
3. bila adunan nampak licin, keluarkan & potong mengikut size yang dikehendaki
4. bulatkan adunan & masukkan inti kacang merah
5. biarkan doh naik 2 kali ganda
6. kemudian goreng di atas api perlahan
7. bila nampak kekuningan angkat &
S E L E S A I!!
gambar-gambar yang diambilll di kelas memasak tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
amboy,besar dan nampak sedapnya donut buatan juliet O_o
ReplyDeletenyum nyum nyum ...
alor..try2 belajar jek
ReplyDeletelum wat lageyh kat umah
tak menyempat..heheh ;)
owh my..u make my mouth watery..aaaa..kempunan nih..
ReplyDelete